Това е традиционна гръцка баница със спанак и праз. Носи
средиземноморския аромат на зехтин и копър, които гърците обичат да
слагат навсякъде и по много.
Продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 1 кг. изчистен спанак
- 2 стръка праз
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка копър
- 100мл. зехтин
- 4оо гр. сирене фета
- сол и черен пипер
Приготвя се плънката:
Праза и пресния лук се нарязват. В голяма тенджера се загрява част от зехтина. Задушават се двата вида лук. Прибавят се спанака, копъра, сол и пипер на вкус. Готвенето продължава, докато спанака омекне. Отстранява се от огъня.
Тава се намазва със зехтин. Разпределят се 3-4 листа от корите на дъното. Върху тях се разпределя част от плънката и се натрошава малко сирене. Отгоре се слагат още 3-4 кори, пак плънка и сирене. Нарежда се спанакопитата, докато свършат продуктите, като най отгоре се завършва с кори. Нарязва се на парчета и се залива с останалия зехтин.
Пече се на 180°C около 40 мин.